Biografii: The Doors



The Doors - formata in 1965, in Los Angeles, California.
Perioada de activitate: 1965 - 1973.
Membrii trupei:
Jim Morrison - voce,
Ray Manzarek - clape,
Robby Krieger - chitara,
John Densjavascript:void(0)more - tobe.
Stiluri muzicale abordate:
Psychedelic rock, Blues rock, Hard rock

The Doors este formata in Los Angeles, in anul 1965, de catre 2 studeni UCLA - Jim Morrison si Ray Manzarek. Manzarek, specializat pe pian/clape, formase impreuna cu cei 2 frati ai sai o trupa de R&B numita Rick And The Ravensask; ei cauta un solist si un baterist.
The Doors photo
The Doors

A fost imediat impresionat de Morrison dupa ce l-a ascultat cantand un cantec cu versuri proprii - ” Moonlight Drive”. Impreuna cu Morrison a fost recrutat si bateristul John Densmore, imediat inregistrand 6 piese cu versuri scrise de Jim. Nemultumiti de rezultatul inregistrarilor, fratii lui Manzarek au parasit trupa, fiind amandoi inlocuiti de un prieten al lui John Densmore - chitaristul Robby Kireger (unalt basist nu a fost niciodata recrutat). Problema bass-ului a fost rezolvata de Krieger si Manzarek, care, cu orga sa, tine loc si de bass. De asemenea, in aceeasi perioada, Morrison schimba numele trupei in ‘The Doors”.
Jim Morrison
Jim Morrison

The Doors cantau in mod obisnuit in barul/clubul London Fog de pe Sunset Strip (zona recunoscuta pt restaurantele si viata de noapte a partii de vest a orasului Los Angeles), iar apoi in Whisky A Go-Go (se spune ca scena rock`n`roll a luat nastere odata cu deschiderea acestui club de noapte).
Personajul central si totodata controversat al trupei, Jim Morrison, prin interpretarea excentrica a compozitiei intitulate “The End”, in 1966, a facut ca trupa sa fie data afara din Whisky-A-Go-GO, patronii interzicandu-le sa mai cante acolo. Acest eveniment a avut si o parte buna.. atragand atentia celor de la Elektra Records, cu care au si semnat un contract.
Ray Manzarek
Ray Manzarek

Au lansat primul album, intitulat The Doors, in 1967 - fiind unul dintre cele mai bune albume de debut, prezentand o fuziune de rock, blues,jazz si poezie. Albumul contine cel mai de bun single al trupei - “Light My Fire”, care a urcat direct pe locul 1 in topuri.Urmatoarele albume (Strange Days - 1967, Waiting For the Sun - 1968, The Soft Parade - 1969), desi, se pare ca le-a lipsit ceea ce a avut albumul de debut, au avut totusi cateva piese de rezistenta si single-uri ce au devenit hit-uri (When The Music’s Over, People Are Strange,etc), chiar si un loc 1 in topuri cu “Hello, I Love You”. In aceasta perioada Morrison se autointituleaza “the Lizard King” (regele soparla), in spectacole el devine tot mai excentric si mai nonconformist.
Robby Krieger
Robby Krieger

Atitudinea sa anti-autoritate combinata cu consumul notoriu de alcool si droguri i-a creat mari probleme, avand in vedere ca ‘pachetul’ era ‘adus’ pe scena. In 1969, in Hartford, Connecticut este arestat pt atacarea unui ofiter de politie in culise, iar mai tarziu,este arestat pe scena de la Miami Dinner Key Auditorium, find acuzat de expunere indecenta si comportament obscen.
John Densmore
John Densmore

In 1970, trupa lanseaza Morrison Hotel, iar in aprilie 1971 - L.A. Woman, ambele albume, orientate mai mult spre blues, au fost primite cu mai multa caldura decat precedentele, dar totusi au fost mai slabe ca albumul de debut. Desi inregistrarile s-au facut intr-o continua tensiune manifestata intre Morrison si ceilalti membri ai trupei (datorate problemelor lui Morrison cu drogurile si alcoolul care se agravasera tot mai mult), acest album s-a dovedit, totusi, a fi unul dintre cele mai bune albume The Doors - piese precum L.A. Woman sau Riders On The Storm (ambele peste 7 minute) au puterea de a rascoli ascultatorul profund, in mare parte datorita vocii lui Jim.
Dupa sesiunile de inregistrari pentru albumul L.A. Woman, Morrison s-a mutat la Paris. Se stie ca ii placeau luminile scenei si ochii tuturor atintiti asupra sa, dar in acelasi timp ura faptul ca era vazut ca o vedeta de muzica. Dorea sa fie privit ca un poet, si, la Paris, spera sa-si inceapa o cariera literara.
Jim Morrison
Jim Morrison

Tragic insa, pe data de 3 Iulie, 1971, Jim Morrison este gasit mort in cada baii sale, de catre sotia sa, Pam. Oficial, cauza mortii a fost declarata ca fiind un infarct, dar au existat numeroase zvonuri asupra conditiilor in care Jim Morrison si-a gasit sfarsitul. Unele voci au spus ca moartea i se datoreaza unei supradoze de droguri, altele, speculand pe seama secretului in care a fost inmormantat, sustineau chiar ca Morrison si-ar fi inscenat moartea, reusind astfel sa se ascunda de lumina reflectoarelor.Totusi,oficial, el este inmormantat la Paris, in cimitirul Pere Lachaise, alaturi de Honoré de Balzac,Marcel Proust, Oscar Wilde, Moliere, Frédéric Chopin,etc. Ceilalti 3 membri The Doors au decis sa nu-l inlocuiasca pe Jim si sa continue ca trio cu Manzarek si ca solist , dar fara versurile si vocea lui Morrison .. nu mai era la fel. The Doors s-a destramat in 1973, fara totusi ca numele trupei sa moara. Morrison a ramas in mintea tuturor. Ba mai mult.. in 1978, Manzarek, Kreiger si Densmore s-au reunit pt a inregistra muzica pentru o serie de recitaluri de poezie pe care Jim le inregistrase in timpul sesiunilor L.A. Woman. A rezultat albumul An American Prayer. A urmat apoi albumul LIVE intitulat ALIVE SHE CRIED, in anul 1983, care reunea materiale de arhiva. Vanzarile acestor ultime lansari, precum si ale albumelor vechi, au facut ca fotografia lui Jim Morrison sa apara pe coperta revistei Rolling Stone, in 1985. In cele din urma, in 1991, subregia lui Oliver Stone este realizat filmul The Doors, cu Val Kilmer in rolul lui Morrison. Acum, la peste 30 de ani de la moartea sa, Jim Morrison este inca viu.
> (Danny Sugerman, Los Angeles, California - 5/12/95).
“If the doors of perception were cleansed
Jim Morrison
everything would appear to man
as it is - infinite”
DISCOGRAFIE THE DOORS

Albume de studio

The Doors (January 1967)
Strange Days (October 1967)
Waiting for the Sun (July 1968)
The Soft Parade (August 1969)
Morrison Hotel (February 1970)
L.A. Woman (April 1971)
Other Voices (October 1971)
Full Circle (August 1972)
An American Prayer (November 1978)

Live

Absolutely Live (July 1970)
Alive, She Cried (October 1983)
Live at the Hollywood Bowl (September 1987)
In Concert (May 1991)
Live in Detroit (January 9, 2001)
Live in Hollywood (May 2002)
Live in Philadelphia (November 2005)
Live in Boston (July 2007)

Compilatii

13 (1970)
Weird Scenes Inside the Mine (1972)
The Doors Greatest Hits (1980)
The Best Of The Doors (1985 album) (1985)
Essential Rarities (2000)
The Best of the Doors (2000 album) (2000)
The Very Best Of The Doors (2001)
Legacy: The Absolute Best (2003)
The Very Best Of The Doors (2007 album) (2007)

Box Set

The Doors: Box Set (1997)
The Complete Studio Recordings (1999)
Perception (2006)
Vinyl Box Set (2007)

surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Doors
www.thedoors.com



=======

MCGOGOO.RO/


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu